top of page

Forretningsvilkår

1. Partene i avtalen og leveransen
Parter består av IT Relasjon AS og datterselskaper som leverandør (samlebetegnelse leverandøren) og bedriften tjenesten leveres til som kunde (herved nevnt som kunde/kunden). Kunden har ansatte som kan bestille tjenester fra leverandøren.

Kunde må ha et organisasjonsnummer og være i brønnøysundregisteret som et norsk foretak. Leverandøren benytter i flere sammenhenger tredjeparter som underleverandører (benevnt som
tredjeparter).  

Kunden må informere leverandøren skriftlig om eventuelle endringer i organisasjonsnummer, selskapsstruktur eller kontaktpersoner.


2. Produkter og tjenester som leveransen består av

Leverandøren og kunden blir enige om de produktene og tjenestene som leveransen skal bestå av. Dette kan være produkter som inkluderer, men er ikke begrenset til produkter som er nevnt i tjenestekatalogen nederst.
 
3. Åpningstider
Leverandøren har standard åpningstid fra kl. 08:00-16:00 alle hverdager. Avtaler som gjelder standard åpningstid inkluderer disse tidene, utenom helligdager. På juleaften/nyttårsaften holder leverandøren stengt.

4. Registrering av saker
Kunden kan melde inn saker fortrinnsvis via e-post: support(a)itrelasjon.no, eller telefon 51 97 99 40. Det er også anledning å kontakte den personen man kjenner best selv direkte via e-post eller telefon i arbeidstid, men man vil av og til få en annen person til å utføre oppdraget ettersom arbeidsoppdragene fordeles blant et team som skal kjenne kunden. Det er også viktig å i forkant å ha tatt hensyn til leveransemodell (se punkt 5).

Ved tvil om et oppdrag har blitt gitt så kan leverandøren be om skriftlig bekreftelse før arbeidet igangsettes. Oppdrag faktureres basert på medgått tid, som avrundes til nærmeste 20-minutters intervall. Medgått tid inkluderer all tid som blir brukt på kundens henvendelse, som kommunikasjon, undersøkelser, testing, bestillinger, implementasjon, reisetid og tid for å finne løsninger og produkter. 

Saker som krever akutt respons utenom arbeidstid kan medføre tillegg i timepris. 


5. Leveransemodell

Kunde må basert på sine behov ta stilling til tabellen under og velge og informere leverandøren om ønske vedrørende leveransemodell, der dette går fra å være proaktive som en integrert IT-avdeling eller å være kun reaktive som et ekstern IT-firma som kun opererer på forespørsel. Det kan også avtales et budsjett som skal forsøkes å holdes, på f.eks. et visst antall timer sikkerhetsarbeid per måned. Behovet vil variere fra bedrift til bedrift og alt etter kundens sårbarhet. 








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Leverandøren vil i utgangspunktet ta et sikkerhets-fokus og vil forsøke å tilnærme seg en leveransemodell for kunden som prioriterer driftssikkerhet og datasikkerhet. 

6. Fakturering
Fakturering varierer alt etter produkt og tjenestekategori. Forskjellige kategorier faktureres på separate fakturaer.

* Fysiske varer faktureres fortløpende og normalt med 10-14 dagers forfall, alt etter produsentens vilkår
* Kommunikasjonslinjer faktureres som standard på forskudd kvartalsbasert, alt etter linjeleverandørens vilkår
* Tjenester som faktureres på kvartal, halvårs eller årsbasis faktureres på forskudd
* Tjenester som faktureres månedlig, faktureres på etterskudd
* Timer og arbeid utført faktureres på etterskudd, månedlig

Fakturaer distribueres i all hovedsak som EHF-fakturaer, sekundært via e-post. Kunden skal oppdatere kunden med riktig faktureringsinformasjon når denne forandres.

Dersom kunden mener en faktura er feil, må dette skriftlig varsles leverandøren innen 14 dager etter mottak.


7. Referanser på varer/innkjøpsreferanse
Ved ønske kan kunde be om at det skal føres på innkjøpsreferanse/'godkjent av' på alle ordre.

Det skal da spesifiseres hvem varen er bestilt av på fakturaen. Kunden har ansvar for å opplyse egne ansatte om innkjøpsansvarlige, godkjennere og også å informere leverandør om godkjente innkjøpere.


8. Garanti på varer og utstyr, retur og feilsøking
De fleste produkter som leveres til bedrifter har 12 måneders garantitid fra kjøpsdato, men variasjoner vil forekomme. I mange tilfeller vil vi anbefale å utvide denne til 36 måneder hvis mulig.

Vi forholder oss kun til garantier på produkter som er kjøpt som bedriftskunde og ikke som privatperson, siden vi forhandler utelukkende produkter til bedrifter og organisasjoner. 

Arbeid i forbindelse med garantier faktureres på timebasis, ettersom garantier dekker kun utstyr og ikke assistanse i den
ne forbindelse. Kunden kan selv velge å håndtere alt arbeid ifbm garanti selv, om det er ønskelig.

Det er i mange tilfeller ikke returrett på produkter som er bestilt, ettersom produsentene/ grossistene/ leverandørene ikke tillater returer. I noen tilfeller godkjennes returer men da krever grossistene/leverandører ofte et returgebyr. 

Produkter som er spesialbestilt eller tilpasset kunden har som hovedregel ingen returrett, med mindre annet er skriftlig avtalt. Ved garantisaker kommer i noen tilfeller fraktkostnader i tillegg som må dekkes av kunde.


9. Forsinket betaling, purring og inkasso
Leverandøren har pant og eier utstyret til dess faktura er innfridd.

Ved manglende betaling sendes en purring før faktura overføres til inkassoselskap. Ved forsinket betaling kan purregebyr og forsinkelsesrente tilkomme. Blir ikke verken purring eller faktura betalt vil faktura bli overdratt til inkassoselskap som så foretar innkreving.  

Ved manglende betaling forbeholder leverandøren seg retten til å midlertidig stanse tjenester inntil betaling er mottatt.


10. Oppsigelse
Med mindre noe annet er spesifisert mellom partene så gjelder 3 måneders oppsigelsestid. Dette er for å ha tid til å overdra abonnementer m.v. til en alternativ part i løpet av denne perioden, få avsluttet pågående saker og få oppgjort utestående fordringer.

Om kunden har bestilt og abonnerer på lisenser med årsbinding så vil disse løpe ut bindingstiden. Leverandøren kan ved oppsigelse initiert fra kunden, be om å få lisensene betalt ut bindingstiden før annen IT-leverandør gis tilgang til systemene.

Ved oppsigelse der kunden har utestående skyldig beløp kan leverandøren holde tilbake tjenester eller data til dess utestående beløp er innbetalt. 

Ved oppsigelse fra leverandørens side vil kunden bli varslet skriftlig 90 dager i forkant.

11. Force Majeure og feil hos 3de parter
Force Majeure beskriver hendelser der uvanlige hendelser oppstår som krig, naturkatastrofer, store cyberangrep eller tilsvarende. Leverandøren kan ikke holdes ansvarlig for disse men vil forsøke å komme rundt hindringene i en leveranse så fort som mulig. Tilsvarende gjelder feil hos 3de parter. 

12. Tjenesteleveransen natur, kundens kontrollbehov og spesifikasjonsansvar
Tjenestene til leverandøren blir levert som en rådgivning- og support-tjeneste uten absolutt garanti for ønsket resultat oppnås. Alt arbeid utføres på basis av den beste tilgjengelige kunnskapen vi har og vi forsøker til enhver tid å oppnå ønsket resultat. Vi kan likevel ikke alltid garantere at ønsket resultat oppnås, siden ytre faktorer og indre faktorer kan påvirke resultatet. Leverandøren kan ikke holdes ansvarlig for mangler i tjenesten, som konsekvens av ytre faktorer. 

Kunden har ansvar for å gi tydelige spesifikasjoner og forventninger knyttet til oppdrag, samt å informere om spesielle krav.

13. Reservesystemer/backupsystemer
Backup-tjenester leveres på hva som er anerkjent som best practices og industristandard til enhver tid. Leverandøren kan ikke garantere at backuper er feilfrie, men alle tiltak baseres på anerkjente industristandarder og det oppfordres derfor til at kunden sammen med leverandøren har kvartalsbaserte sikkeretsgjennomganger der restore-sjekker, datatrygghet, restore-løsninger og risiko-analyser utføres. Manglende deltakelse i sikkerhetsgjennomganger kan påvirke leverandørens mulighet til å sikre kundens sikkerhet.

Leverandøren tar i alle tilfeller tiltak for å sikre tjenestene så godt som mulig. Det er også mulig for kunde å få kopi av backup-rapporter daglig for å selv overvåke backup-systemene.  

14. Leveransegarantier følger underleverandørenes vilkår
Alle garantier følger underleverandørenes/grossistenes tjenester.

Det vil si at om f.eks. Microsoft har nedetid, så kan ikke leverandøren stå ansvarlig for dette. Samme om utstyr fra f.eks. Lenovo svikter, Starlinks systemer går ned eller Altiboxs linjer går ned, så kan ikke leverandøren stå ansvarlig for dette eller få krav rettet mot seg. Leverandøren gir ikke garantier utover underleverandørers/grossisters vilkår. 

Ved feil eller nedetid hos underleverandører vil leverandøren informere kunden om status og forventet løsningstid, så snart informasjon foreligger.

15. Kundens ansvar i forbindelse med spionasje, utro ansatte og dataekkasjer
Alle bedrifter bør ta en aktiv stilling til risikoen for spionasje, tapping av data fra utro ansatte og å unngå datalekkasjer. Med dette menes det at kunde har tydelig kommunisert til leverandøren behovet for å beskytte bedriften mot disse faktorene og er tilsvarende villig til å få implementert systemer, prosedyrer og overvåking som kan forhindre slike hendelser.  Leverandøren kan ikke holdes ansvarlig for sikkerhetshendelser som oppstår.

16. Lovvalg og tvisteløsning
Denne avtalen reguleres av norsk lov. Dersom det oppstår en tvist mellom partene som ikke kan løses gjennom dialog, skal partene forsøke mekling før saken bringes inn for de ordinære domstolene. Verneting for juridiske oppgjør er Stavanger tingrett. 

Partene kan også velge å løse tvister gjennom en nøytral tredjepart før saken bringes til domstolene. Kostnadene ved mekling fordeles likt mellom partene.

17. Konfidensialitet
Partene forplikter seg til å behandle all informasjon som utveksles i forbindelse med avtalen som konfidensiell. Leverandøren og kundens ansatte, samt eventuelle underleverandører, skal ikke dele informasjon om den andre part uten skriftlig samtykke, med mindre dette kreves av lov eller pålegg fra offentlige myndigheter.

Leverandøren forplikter seg til å sørge for at alle ansatte og underleverandører er underlagt taushetsplikt gjennom skriftlige avtaler.

18. GDPR og dataoppbevaring
Leverandøren følger kravene i personvernforordningen (GDPR) ved behandling av kundedata.

Behandlingsgrunnlag: Data behandles kun i den grad det er nødvendig for å levere avtalte tjenester og produkter.

Oppbevaringstid: Kundedata oppbevares så lenge det er nødvendig for å oppfylle leveransen, eller inntil det blir bedt om sletting. Leverandøren forbeholder seg retten til å oppbevare data i samsvar med lovbestemte krav, som regnskapsføring og dokumentasjon.

Sletting: Ved avslutning av avtalen vil leverandøren slette alle data etter kundens spesifikasjoner, med mindre annet er påkrevd av lov.

Dataansvarlig og databehandler: Kunden er dataansvarlig for egne data, og leverandøren er databehandler. Partene skal inngå en egen databehandleravtale dersom det er nødvendig.

Ved avvik i personvernhåndtering vil leverandøren straks varsle kunden i samsvar med GDPR-reglene

19. Ansvarsbegrensning
Leverandøren er ikke ansvarlig for indirekte tap eller følgetap, inkludert men ikke begrenset til tapt fortjeneste, tap av data, eller kundens kostnader knyttet til driftsavbrudd som følge av feil eller mangler i leveransen.

Leverandøren fraskriver seg ethvert ansvar for direkte og indirekte tap, inkludert men ikke begrenset til tapt fortjeneste, tap av data, driftsavbrudd eller andre økonomiske konsekvenser som oppstår som følge av leveransen.

20. Oppdatering av vilkår
Leverandøren forbeholder seg retten til å oppdatere vilkårene. Fra endring vil det ta minst 30 dager før de trer i kraft.

 

TJENESTEKATALOG

IT Ledelse, IT rådgivning og IT Sikkerhetsledelse
* IT Ledelse som IT Prosjektledelse, IT Koordinering, innkjøpsledelse, rådgivning
* IT Ledelse i form av innleid funksjon som IT Ansvarlig, CIO eller CISO
* IT Tjenester og løsninger for å forhindre spionasje, skade påført av utro ansatte og datatapping(*)
* IT Rådgivning for styrer, ledelse og aksjonærer i forbindelse med NIS2-godkjenning, ISO-9001/ISO-27001
(**)
* IT Sikkerhetsledelse med fokus på kontinuerlig sikkerhetsarbeid, risikostyring og verdibeskyttelse
* Styredeltagelse 


IT Helpdesk og support-tjenester
* Helpdesk-tjenester for å assistere med løpende tjenester og fysisk utstyr som nevnt over
* Helpdesk-tjenester for å tilby support på levert utstyr

Løpende abonnement på lisenser, programvare og tjenester
* Løpende programvarelisenser levert fra Microsoft, Adobe, Docusign, Malwarebytes, Vade Security m.fl. (**)
* Løpende tjenester fra Smtp2Go, Dokobit, YoDeck, SignNow, Letsignit (**)
* Løpende abonnement som overvåking av nettverk, epost og tilganger
* Løpende abonnement på tilgangsovervåking, lokasjonsovervåking og innbruddsforsøk
* Løpende backuptjenester levert på software-systemer som Veeam eller Revirt (**)


Kommunikasjonsløsninger
* Kommunikasjonsløsninger fra Lyse/Altibox, Globalconnect, Telenor, Ice/LyseTele og StarLink (**)
* Kommunikasjonsløsninger som SMS og Push-meldinger


Fysiske produkter
* Fysiske IT produkter som datamaskiner, skjermer og servere
* Fysiske møteromsprodukter som møteromsskjermer, TVer, oppheng, kabling, lydutstyr m/tilbehør. 
* Fysisk tilbehør som bærevesker, tablets, kontortilbehør, mus og tastatur 
* Fysisk utstyr som rutere, nettverksswitcher, aksesspunkt, overvåkingsutstyr, videoopptakere
* Fysisk utstyr som multifunksjonsskrivere, plottere, printere og skannere


Serverhosting
* Hosting i form av fysiske eller virtuelle servere som utfører en eller annen oppgave. Disse kan være lokalisert hos leverandøren eller hos en 3de part som Microsoft Entra(**)

Programvareutvikling
* Systemutvikling i form av programvareutvikling i C++/C#/Swift/RestAPI/Python eller andre språk

(*) = datatapping betyr aktiviteter der en intern ansatt bevisst jobber for å kopiere ut data fra firmaet for å enten skade firmaet eller eierene, selge dataene til en 3de part eller starte en konkurrerende virksomhet
(**) = tredjeparter

leveransemodell.png
bottom of page